Selasa, 31 Mac 2009

Berdansa 'Gig-Surfing' di pantai Pekak2!

Tragis Luka di Minyak Beku, Mendung Sober di Bibir Sarang... Ghairah Menusuk di Persada Maya!!

Ahak! Fret not.. OK di sini saya ingin membawakan satu laporan tentang gig 'free show' kat pantai Minyak Beku, Tabu Hapat pada 28 mac 09.. sila rujuk post terdahulu 'Jom Pekik di Pantai Pekak!' Penganjur terhormat Sandman & Rekod Lusoh (hail!) manakala penaja undangan bdak2 kuala rempit.

Berkasidah dengan Irama Kepala Ting-Tong
Mesra-mesra alam gitu crowd yang hadir. Sempoi jek, takla ramai cam kambeng tapi cukup hangat untuk menghangatkan panorama pantai minyak beku untuk 5 jam pada petang itu. Gig mula jam 3 pm.

First band Heck For Letheo, dibintangi mamat punk yang selalu diundang untuk majlis keramaian. Simple, energetic tapi lil' kiddy for ma taste.. Second band, band men lagu cover... ni mane punye kaum ko bawak ni agak-agakla main gig pun main cover takde lagu sendiri nak balun ker eh korang ni tak in lagi la ala sedihla aku tengok korang.

Kelihatan kaum pekak bercanda dan medamaikan suasana. Ini memang chaoz cooker terhormat cos' table diowang jek yg bersepah ngan araqz! uhhuk.. Meriah gaban. Siap de cocktel lagik.Sopan sungguh mereka ini semua...

Third band, Sound Suffly.. main grunge, cool tapi vokal die kental sangat kuwt. Band ke-4, Sykart main screamo ehekk mamat gitaris die ensem la plak hakahaka... ade care gak. Aku harap band ni blh pg jauh cos' aku nampak line-up die dah tight.. U guys go for a recording release k? A proper one. Lg satu, agak susah nak dapat band screamo kat malaysia nie yg aku pasti diorang kental kat area johor jek so tu coool psl attitude cam amerikan skit.. aku membebel siut. Jagn jadi cam abg2 edonis, dah berkecimpung 7.5 taun tapi satu lagu ori pun takde! Abis, asik men laguw owang jerr!

Band ke-5, Sally Faerie band ni pop-dreamy-punk ala-ala suam kuku jek.. lagu sedap tapi sound cam haram.. Yg menyelamatkan mereka ialah drummer yang perangai cam babun, tapi still cool... diowang dah perform kat NU Party 2009 kat Soho kl (best woo.. pas ktorang men jek ade trance/house party kat the same venue..haha!) ngan Youth '09 PWTC. Watch out for their new release, a cover version of Ogy's 'Rahsia Wajah Hati' soon to be released under Nervhouse compilation. Kudos to sweety vox, miss Sue and bassist hotty Rolle.guitaris Fuzza kelihatan agak bengang ngan sound engineer ukk 'Aku nak Wes Borland dibaginya aku sound Rohma Irama.. omg!'
Pastu, band Priceless Stupid Box all the way from JB.. OK great, band ni main ade saksofon so gempak ngan ska-pop adunan diorang. Semua orang enjoy. Kat set diorang baru la nampak dance move..joget-joget lompat-lompat mata bersaga... amacam?!

Then, Arcylic Ayla masuk dengan sentuhan pop tersendiri, juga from JB. Banyak capitalize on effect which is cool cos' gajet diorang pun pakai banyak... Sound ade cam Laila's Lounge sesikit so sebenarnye aku da nampak JB scene ada sentuhan & sound tersendiri tapi takleh nak pergi jauh untuk menandingi scene KL. Aku tak tau mane silapnye cos' sekarang ni scene JB dah boleh berdiri sendiri untuk menyaingi indie muzik KL...Korang boleh bersaing dengan megahnya (ingat ye, zaman rock kapak dulu band2 baik dtg dr johor) so one day, the mecca of independent music beralih dari KL ke JB... tapi, emmm entahla.. dulu aku pecaya yang ko tak semestinya duk kl untuk go further tp skang maybe aku terpaksa question balik dogma tu..

Chairil Bergema Sekali Lagi

Selepas Arcyllic Ayla, berkumandang pula sajak dari si abu dengan deklamasi bacaan solo puisi 1000 tahun. Abu merupakan salah seorang geng pekik dengan kepala yang berliku... Crowd enjoy & terpegun jap ngan bacaan puisi ni cos' diorang pun tak budget tapi korang pun kena keluar skit dari kepompong seni.. asik layan jerit je leceh ah..
Maybe, some of the guys can start considering seriously about an event (like poem recital) that dig more on literature stuff rather mosh crack party! We can have a trainspotting of our own.. dude, gimme ma ride....

Next Crestfallen main. Pastu, aku dah tak ingat pape psl aku da lost! So sorry, takleh nak review pe gik. Tapi, dari kebingaran memang meriah set diorang. Abis, star enol ade ko blh cakap pe?

Digamit Kemeriahan Sober
Habis je gig sekitar 7pm, kami melepak dengan di gerai chaos kelvin (ck) bersama budak2 priceless stupid box dan yg sewaktu dengannye.. U guys r coool. Start 9pm, diorang beransur gerak cos' ade yg nak kena blk jb.. So, anyway budak2 sarang akan menerima dengan hati terbuka kalau anda tersesat di sini lagi.. Kita adalah komrad seni yang tak akan berhenti selagi....

Malam Digamit Keriangan sober. Kami menghimpun denai-denai khayal sesekali disampuk dengan alunan jari-jemari Ad memikuk keyboard.. Sejenak suasana nyaman malam mencamarkan halusinasi dan embun pagi...
It's always great puffin' in ya' own hood...where friends is not judged by their words but simply how he can choke the dumm for u, and huw nice he made or cookin' up the cocktail for u.. even if we have to share the same straw, the same dapuw or simply the same glass... mesmerize your soul like a hymn lullaby of any richard marx songs...

Another 'complete set' record is made! Sume orang ade - alung, fuzza, ukk, boboy, abu, yuda, ad, awe 'boombox', AJ, ahyul..cukup korum including one of our long blood brother, rizman!
Apakah yang berlaku bila tirai rembulan melabuhkan sinarnya di kaki sarang...
Save the best for last.. We should believe in moments.. U cant buy any moments.. It ain't commodity..So priceless that sumtimes ia mungkin terngiang-ngiang di mimpi walau sejenak kita cuba melupakan.

Anuther project proposal:
1. Compilation (band sykart, SF, psb & mcm2 gietc.)
Tindakan: Abg Ginji + Rekod Lusoh
2. Button + Clothing
Tindakan: ukk
3. Dumm + Apparatus, JD, coke, Party Stuff
Tindakan: ukk (lagi..)

4. Marsman complete songs
Sebelum mengakhiri ucapan, saya ingin merakamkan serangkap pantun untuk tatapan.. ermm ni pantun 6 kerat nie, boleh handle taks?!

Memadu asmara di wain merah,
Menyusur alun ke 'pulau panjang'
Meraut hati mekarnya di jambangan,
Memori digamit kemeriahan diiftitah
Andai kita tahu ini kali terakhir kita pulang dan terbang,
Masa dan kenangan, dilupa jangan

Oh, maybe kita memang harus idup serib000 tahun lagi! oYeah..!

footloose:
pulau panjang - translate jadi 'long island'
wain merah - saat kita menyulam rasa happy dengan alunan irasaniqa gundah

17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

actually 1st band tu bukan heack lor etheo tp urughai, ganti heack lor etheo.


-urug/hai-

Gondrong-warsito berkata...

ye la jo coli,

kau ni kelelek sangat ni.
band urughai best. ada cara. mathcore ka?

heack lor etheo roksetar.

Tanpa Nama berkata...

mathore xberape mathcore sbb math selalu dapat rabak dulu, baru experinmenting dgn lagu. jumpa nanti bulan 6 ;)

-urug/hai-

si pekuk berkata...

ok URUG HAI BEST!! korg byk main counting eh

Gin Jimuda berkata...

urughai ni emo violent yang tak berapa violent la, emo pasifist.haha.

tapi, cool bro.cover daighila tu.gua nak rampas mic nyanyi tapi lupa yang gua tak hafal lirik pun.next time bebeh.

SSParpu berkata...

jangan rampas mic baca puisi kosong sudeyyyyyyy

saya su berkata...

mengapa puisi akhir cam seddey?uwaaa..tanak!

*urgh still bengang tak dpt cari sound!terbawa2 dlm tido.tapi arclic ayla cool dan kacak2.ahaha.

saya su berkata...

ahh..credit to roles of URUGHAI kerana memecah kebuntuan!thanx!

jumpa semua di DOWNALLSH!

homey berkata...

*Teringing nak dengar lagu cik su 'Dalam kehidupan ini... lalalalong'.. uit, puisi mane satu bikin sedey niee

Mona fendy berkata...

Ulasan menarik... tapi mane gambar?!!

brokeN~Fleet berkata...

credit to all.. -the opinion of the union-

Although there's a lot of insufficient and look hole to satisfy those music lovers, all bands were making their best commitment to shout out their talent..

Some were just an amature manuver by covering so call mainstream band songs.. Excuse me for the band (sorry for forgoten the name) should have to use this opportunity for showing their own material.. It will be more preferable by crowd..

So sad while others playing their song :

1. No crowd gather to the front stage cause by hot sun.. Should have something to cover or tent or whatever for crowd to give bands moral support..

2. Sound management.. Electricity disturbance unsmooth the event.. Just making the day more feels dry out and away..

Beside a lot of inproper arrangement, its have a good rate for overall.. Thanks to friends and buddies who unfold the blunt.. Spreading the plague of happiness by self organize the booze and unexpected jokes boom out..

Guys.. keep on looking the opportunity.. Realize our mission to put Sarang in front.. Hope to have this time really keen and clean effort.

viva la nacho!

peace, out!

si pekuk berkata...

Yeah fleet..
All in all, it's all end well..
Remember some of us came all the way from kl (under most difficult situation.. emm ni blum cite usung gitar dari pudu jel tak?) if not for the passion.. to keep the music flowin'.. the dream to shout our our stuff..the dream to sell our musics to larger audience.. and (hopefully) to gain more chicks..

If not, better kita dance kat upstairs, sentro ke ye tak fleet? Ahak!!

Keep on sarang!

brokeN~Fleet berkata...

quare en senyorita?
quare ostendo nostra musica fui to senyorita?
porke 'si pekuk'?

manmankia berkata...

que orak ngerti apa in kacapan luk ituk......hehehhehehe~ :p

si pekur berkata...

Ngombrong wirsoto jayapura kudahha?
Misdah ulong jaru panathianakos?
Pucuka mingsidowo brangbang kulunatak Broken Fleet?

pekik si pekong berkata...

retaliasi 28 mac akan menerangkan perkara yang sedikit kelam, catatan sejarah yang ingin dipadam...wakaka...

si pekuk berkata...

uik... aku ultraman taro, anak ultraman puru pak tan jenggol.. ko lak?!

iklan selingan

Malaysia Web Hosting

nombor ramalan