Isnin, 31 Ogos 2009

Merdeka Yang Palat

12.30 noon. High noon.
Pagi 31 Ogos. Bangun dengan kemamaian.
Darahku masih pekat, sarafku agak likat terasa saat dinihari. Hari ini hari ape? Oh ya, 31 ogos. Ada kereta kebal? Perarakan depan raja? Kadang-kadang mungkin cool kalau jadi patriotik. Bontot belang warna bendera malayau. Eh, ape name die..dia ade nickname..entah, saka? sakai? sakai bangsat? siakap? wo...bendera pun curi dari PKMM (ni la yg aku bace..).

Malam tadi, pekat dengan kedinginan malam merdeka.
Uda, Dara dan Rempit jalanan memacu senjata masing-masing di tengah omolan malam 31 ogos Jalan Rahmat, bukit pasir dan Fountain. Kontol berlaga mencari puki, puki dara bertepek membuat pilihan jejaka yang ada pekej.Tahun ni cam hingus sambutan? Nak blame siape? Babi? Bulan puasa setan kena ikat, hah...ni setan dah kuar.
Meredah neon batu pahat dengan irama john frusciante di kereta alung. UkK di sebelah, pun bau likat malam 31 ogos. Malam ni takda beer?
Jumpe setan gondol lain Boroi di cipap kembung ck..fuzza, alung, ukk, awe, ginji berteriak menikam nyaman malam dititip rembulan. Mat Rempit masih berkeliaran.

Leypak2 around Dataran, looks like we cant escape the sight of ponten every big days comin'.Oh ya ginji, we used to perform like monkey way month ago kat stage situ.Hahah.
A round of songwriting session kat sarang. OK, cool lagu pekik dah dapat rhytmn courtesy of boroi..terima kasih. Dan oh ya ukK, lagu Lan & The Typewriter memang hebat..'Kelibat Si Penyair'. tajuk em, cane boleh ada ciri-ciri similariti dengan Maya Kecundang, ahaks?! Tapi, bukankah lagu itu boleh dinadakan seiring dengan Coldplay's Speed of Sound (2005)? Riff by riff. I dont call it rip off, it's songwriting trix dammit. Apologetic.Seolah-olahnya, trend sekarang mempunyai jalinan baru kepada kesedaran sastera? 'Aku hanyalah penyair..aku hanyalah sang rawan..' -post-bridge, 'Maya Kecundang', Marsman.

Tido bertenggek cam anjing dan kala subuh aku bermipi jumpa Nostradamus dengan memakai songkok malaysiau, katanya...Siapa yang menjual bangsa melayu dengan menerapkan konsep 1malaysia? Mana Pewaris, Prowaris, Pakau bla bla apabila ekuiti Bernas dilelong ke konglomerat HK Wang Tak?
Mintak maaf, tuan..saya mau tido. saya nak mimpi ashley tisdale. Lu ketepi boley tak? Kote.

Dan aku akan terus bermimpi, demi 1 malaysia..yeah! Aku menyeringai di tepi katil teringat mimpi semalam.
Mana pil 5 aku? Sial, tercicir lagi.
Fuck.
Merdeka.

- RINTIHAN PASCA-MERDEKA -

- RINTIHAN PASCA-MERDEKA -

Meskipun menjelang sore selepas 52 tahun merdeka
Aku lihat kau liat enggan bangkit
Kau semakin lena dibobok ratapan alam
Tenggelam lemas yang melenangkan
Pun kau masih borak tentang kemerdekaan
Dan semestinya kemerdekaan itu seperti yang kau beli ditoko-toko buku

Kau para pemuda pemudi kami;
Kau yang meraba
Terisung dan semakin terkebelakang
Memalu canang retak
Sambil kau tersadung digigi lopak-lopak kefahaman
Kau menyeranah tidak lain diri sendiri
Dan longgokan ilmu yang dulu kau ludahi
Bergulung persis ombak siap menelan nakhoda-nakhoda riak
Menghantui setiap detak persiaran masa
Kau kini aku lihat kian lemas

Kau para guru kami;
Berlenanglah mendidik kami
Layaknya seorang pujangga bebas
Hingga ampuh akal kami
Biar kami menghirup khamar pencerahan
Dibawah lembayung kasih gedung ilmu
Menerap kefahaman perjuangan hidup
Bergurindam seni didalam bahasa
Tanpa kau letakkan sebarang batasan cukup
Yang memutuskan pertalian ilmu antara kita

Kau para bapa kami;
Seorang jeneral didalam rumah
Seorang lagenda didalam perjuangan
Rentetkan terusan kepada kami
Nostalgia-nostalgia kehidupan
Tiuplah runut-runut resonen semangat
Takala kami menguap kebosanan
Khabarkan kepada kami tentang insurgensi agar kami terus berwaspada
Bidang badan tempat puluhan peluru bersarang
Seakan galeri bagi kami
Mempamirkan setiap kisah getir digaris setiap peristiwa lelah
Biar kami sentiasa dipetir mahalnya erti kemerdekaan

Kau para ibu kami;
Nyanyikanlah dengan nyaring ketika kau membuai kami
Lagu-lagu rakyat penuh rempah kehidupan
Menyediakan diantaranya jalan-jalan perdamaian
Agar didalam tidur kami pun dilimpahi ilmu
Menjadi cahaya sakti menemani tidur malam kami
Menghindarkan hantu-hantu kesesatan
Dan takala kami bangkit melindungi kau
Jutaan semangat zaman sentiasa dipundak kami
Bersama sonata-sonata dan anthem-anthem rakyat
Yang pernah kau para ibu kami ajarkan kepada kami

Kau para pemimpin kami;
Tangan-tangan kotor kau yang mengunjurkan korupsi
Menenyeh tinta berpayungkan panji-panji ;
-Kedaulatan
-Kemerdekaan
-Perjuangan
Kau gadaikan kami setelah kau gadaikan maruah kau sendiri
Kau sembunyikan kebenaran
Kau menyesatkan kami dibawah kecelaruan fikiran
Hingga hilang upaya dari anak-anak kami untuk bingkas melawan
Terlumpuhlah semangat dan perjuangan nasab kami
Disinilah segalanya terhenti
Tergantung diantara zaman
Terjerut diantara kalam rintihan pasca-merdeka

Oh dengar!
Dengar lah!
Di pelebas telinga yang kau nyatakan sensitif
Oh dengar!
Dengar lah!
[Dengarkan lah] rintihan halus pasca-merdeka...


-catatan John si ‘orang gila’-
-2311 Julai 29, 2009, wilayah separa sedar-

Ahad, 30 Ogos 2009

Move over LAT, here comes the real Pixar!




Karya Zunar & kartunis alternatif- dipetik dari Majalah Gedung Kartun, 1 september 2009, telah dihentikan circulation kerana diserbu Kem Dalam Negeri (KDN).babi.
Read: This is land of the free, freedom of speech.. 1 malaysia..Yeah!!

Nasionalis Menggodam Kebebasan Berseni


Nasionalis ada di mana-mana. Dan mereka akan memburu kamu.
Sehinggalah kamu takut lagi untuk bersuara..Lalu bertepek menjadi moralis, tunduk pada tuntutan status quo masyarakat..
Hari ini, KDN menyerbu penerbit majalah kartun alternatif 'Gedung Kartun'.
Esok, mereka mengenakan lintar pintas pada blog-blog di luar arus perdana.
Mungkin itu yang kamu takutkan. Selamat datang ke dunia 'pencerahan'....

Mengapa Harus Kepala Lembu?

Tindakan geng upahan yang buat semak.
Membelakangkan peradaban sivil.
Lihatlah mereka ini yang memakai songkok, dan menghina makhluk tuhan walau ia cuma kepala binatang...Orang-orang nasionalis otak beku, menyemarak api kaum..Moralis yang menyembah kuasa...baru betul 1malaysia. Kaum Tua yang serba tak cool..dalam 10 tahun akan datang, mungkin mereka ini cuma tinggal sejarah, masuk ke longkang di saat-saat demokrasi, orde baru dan jaringan rakyat merampas sejarah dari tangan mereka.
Musuh utama generasi sememangnya adalah Kaum Tua. Cheers & Beers!

Blog Hilang Punca yang merapik-raban pun dah jadi sensible pasal kes ni, hahha..
'Brader-brader yang dressing smart, pakai kemeja.. hari jumaat potong kuku, anak periksa dapat nombor satu, ada rumah sendiri, ada geran kereta di bank, hari raya shopping kat Jalan TAR bersama keluarga, hujung minggu basuh kereta, cuti-cuti malaysia, sakit sikit pergi klinik, tunggu surat tabung haji dan memiliki otak udang.' Ah, otak udang indeed!

Khamis, 27 Ogos 2009

Hati Anarki, Otak Nasionalis

Mengapa engkau perlu mendodoikan kebejatan moraliti
Sedangkan dunia terpekik dengan kemuncupan hakiki
Adakah lolongan kau dapat memetik muzik revolusi
Saat engkau beransur-ansur terpesot ke Kanan dari Kiri

Engkau angkuh, sombong
Bertopeng dengan kemanusiaan
Bangga diri dengan keilmuwan
Tapi lupa daratan mana asal-usul dan tempat kejadian
Tersasar jauh dari maya hedonik
Kini terlihat engkau berjenang dengan kepuraan

Mungkin sudah sampai masa engkau berfikir
Untuk lari jauh dari hidup songsang
Tempat yang lentuk kini kau anggap usang
Untuk kau huni, bernafas dan bersarang
Apatah lagi menghirup bir setan dengan serangkai ganjar di tangan
Tapi mungkin engkau lupa..
Pencerahan tak semestinya datang dari tempat yang terang
Pencahayaan seharusnya terbit dari arena yang terlarang

Masihkah engkau menadah waad normaliti
Bejat di hati, kau melangkah jauh dari lorong Anarki
Lalu bertepek dengan ego di puncak Moraliti

Worldstage Premiere - Channel 713, Friday 9.30pm

Tomorrow, watch MTV Worldstage premiere on Channel 713, 9.30 pm (Mal time).
Held last 2 saturdays at Sunway, if u not on the scene, catch list of A-rated Rock Stars to blow your fucking mind..Kasabian, Boys Like Girls, Hoobastank and definitely All American Rejects!
Im not sure thu but hope the sound is exactly what's heard live.
What u should check out:
1. Hoobastank covered 'Ghostbusters'..Absolutely funny!
2. Roaring performance of AAR's 'Gives You Hell' - Tyson jumpin' jack flash all over the stage
3. Boys Like Girls performing "Love Drunk"
4. Kasabian's rockin' set.
5. Who else.. Tyson Ritter! (this one is for sue)

This is by any standard, the most explosive and epic event / music party ever held in kl!! Monstrous. More Kasabian vid post soon. Fuck yeah!
* Another one (this one just Cali-punk party) soon on the roll is No Use For A Name gig at Ruums, 18th Oct. So, be there or be bloody square!!

Zee Avi - New Chic Old Stuff

Nuwadays, there's a new song by local chic by the name of Zee Avi. Titled 'Bitter Heart', i was mistaken as another Colbie Callait single. Dun knuw much about her but her single keep springing on radios & as(butow)tro for now and she's really no ordinary singer-songwriter.
Originally from miri, yeah..the same birthplace of Hujan (?) i suppose this chic are working really hard to make budding impression in this image-conscious and cut-throat talent industry. She hailed under new label in town, Brushfire Records.
First noticed her thru one awful malay song, so bad with django-guitar as instrument. Whats the title its quiet hot in x-fresh (duh). Too bad, im put off by the lyric content courtesy of kl-lifestyle. really bad.

U can check her out via: http://www.zeeavi.com/.
little corny for my taste but just OK for short fore-play session. At least, Yuna will have to fight for that slices of muhney...And doesnt Siti Nurhaliza should be out of office by now??! Whats she still doing in the business?? Ok, is zee avi comparable to another local short-lived r&b star, Che'nelle who did taste international success once but cant prolong to sustain?
Watch her move! Way to go, girl..

BN Makin Lesu.. DVD Ministerfucker get busted!

Kemenangan PAS di Permatang Pasir lepas menonjolkan era BN sebagai status quo pemerintah seolah berada di hujung tanduk. Di muka akhbar, kemenangan pembangkang diraikan dengan coverage yang kecil sahaja. Jadi hiasan penempel mukadepan. Sedangkan itu mungkin kekalahan kali ke 6, 7 atau 8 berturut-turut dalam jangka 3 bulan? Kasualti: Permatang Pauh, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Batang Ai, Penanti, Kuala Terengganu, Manek Urai, Permatang Pasir. Ouch.. Satu berita sedih menjelang kemerdekaan ke-52. Dari kelantan hingga ke urban slum dato keramat, dinasti BN seakan hilang bisa. manakala kaum melayu berpaling arah, mencari pembaharuan & kesepakatan baru (bebas dari cengkaman dinasti kroni) tanpa memelenyapkan identiti. Perlu diingat semua kemenangan Pakatan Rakyat ini dicipta dengan kuasa media di tangan BN. Terpateri dalam episod ini, potensi Pakatan Rakyat yang berkembang demi kesuburan demokrasi.

Makin sadis, DVD Ministerfucker Chua Soi Lek tetibe out of office. Hilang ikon batu pahat camnie...spt biasa ada kambing yang telah dicaturkan untuk mengalih perhatian dari situasi yang tenat. Soi Lek telah membuat satu dramatik comeback dan bagi kaum melayu, memang dah tak ade future lagi untuk politician skandal (melainkan klu ko gorgeous lg cam rahim tamby chik) so, dgn sekelip mata karier beliau disondol. Ketika indeks performan menunjukkan sokongan yang merudum, maka wayang baru bermula, konterversi dicipta atau satu lagi kes rompakan negara hendak dipindahlupus.

Pada situasi yang lain pula - "apa khabar Rohaizat..?"
There goes owld Carpenter song 'rainy days and monday always make me cry...'
Aneh, ketika jari menaip tersiar pula video klip JT's 'Cry me a river'. Ermm.

Selasa, 25 Ogos 2009

Teori H1N1 pekiK & uKK (Pembabian Hamid Corner)

Mlm minggu lepas 22/8/00 malam puasa yg pertama.
Pergi ke sarang..
Tak sangka, guess whut, jumpe lak si Kijan in the sarang house..mmg da lame xjumpe mamat ni and then tau2 da ade janggut kecik kat dagu die..bekerja skg as krew produksi filem & drama..Ad (lame tak nmpk) pun ade skali. Pekena bong sesedap dua, remang-remang di Sarang memang ade menerbitkan cahaya hidayah walaupun Awe tetap steady tegar main PS2.
.flippy
Oh yeah, upgrade sdg dilakukan di studio untuk menambahbaik ciri-ciri 'soundproof'.So, pada detractors, jangan ingat ktorang tak buat ape2 laks..Woit, DOL TIDO KAA?? The nice part, ade lirik/stuff baru..Can'yt say more, but some really sounds like JD Salinger in weezylicious mode. About the studio upgrade, nanti maybe boleh donate & share, pass to either ukk or ginji! Pleawzee..

Kul 1am, keluar sahur(?) kt Hamid Corner, Tmn bukit pasir. Aneh, soundtrack kreta ukk memainkan 90's grunge pula..tp sskali layan Soundgarden 'Black Hole Sun' besh gak. Maka kombinasi yg agak odd: fuzza, ukk, kijan & ainz meredah mlm pose yg tak puasa.
Lepaq sahur berbual kotey sampai pulak masuk bab H1N1.
Ini bunyi teori propaganda H1N1 versi pekik & uKK:
1.Virus disebarkan (dilepaskan secara tersusun) utuk mengelak orang keluar rumah.
2.Dengan ketakutan ini, ia akan mengurangkan kadar penganjuran demo/protes jalanan.
3.Oleh yang demikian, keharmonian institusi masyarakat terjamin. Ini membolehkan mereka(kerajaan) mempunyai ruang masa ('buy time') - sebelum merangka strategi baru.
.
"All generalizations are false, including this one" - Mark Twain.
Keesokan harinya, go Bazaar Ramadhan kat pesta so for some obvious reasons, sometimes u really can't distinct between pose ngan tak pose!

Ahad, 23 Ogos 2009

KASABIAN.. Nu Socialist Rock Behemoth (taken from MTV Worldstage)

OK last but not least, phew.. Kasabian heralded the stage as last performer on MTV Worldstage.
They occupied no 1 spot in UK Billboard for 10 weeks for the moment.
With their anti-war hippie anthems and guerilla-style approach onstage, they ROCK BIG TYME!!
Here are some snapshots of celebration during their performance. Awesome!


Sabtu, 22 Ogos 2009

Gives You Hell !!

video

The most havoc! Best moment: at 1.03 when the 2nd guitarist Mark Kennerty swayed his feet & slung up guitar twice..Explosive!!
So~Enjoy!!

Thousands Pop Shuvit or bloody bonkface won't be able to match these acts of musical grandeur!Hahahaa

I Wanna.. I Wanna.. (MTV Worldstage)

AAR performing hot single 'I Wanna' during MTV Worldstage, Sunway. Dancable environment and stage limelight captured.




Jumaat, 21 Ogos 2009

Singing His Heart Out...Tyson AAR (MTV Worldstage)






click for more larger fucking view of him strunging his all out during the show! Magnificent.

Tyson Ritter..(MTV Worldstage)

I guess, just by catching his glimpse onstage would made thousand girls (at MTV Worldstage, Sunway 15/8/09) breathless! A passionate performer, the most handsome / hunky rock vocs ever..yummy!


He's package for nice edgy guy. Besides having great voice and ability to pen real good poppish anthem, he's Model too..so, nuw compare...

More AAR..Crazy!





Snapshots during AAR performance, Sunway, 15th Aug.

Khamis, 20 Ogos 2009

agak agak boleh menang tak ini contest??

indabamusic.com,river cuomo guitar design contest,
link disini -->(*)<--

ntah la baru2 ni aku terusik hati pulak nak masuk contest,walhal aku ni bukannye suka sangat,lagi2 nak musim perayaan ni bz memanjang.(jangan kata aku xreply ym/fb/ms korang sebab aku sibukkan melayan awek2 dari seberang). bila aku terbaca jek advertisement ni,.. aku teringat kaset2 lapok aku bapak akupernah humban ke tong sampah.isk :( antara kaset yang aku paling sayang ketika itu adalah 2 album weezer(pinkerton & blue album).

aku memang tengah sawan weezer mase tu.jamming pon bawak lagu the good life,my name is jonas,butterfly,buddy holly(wahaha ellis terer siot men lagu ni), say it aint so,(aku rase bekas band aku secretsound, pernah cover lagu ni masa gig kat ampang sekitar tahun 1999-2000.lagu "we are all on drugs" telah menjadi lagu tema aku time sesi balut2 siar2 naik kereta perang bapak aku ke area segitiga emas batu pahat( fonten-jln omar-carefour). aku pernah tgk gitar mamat ni sebelum ni ada guna gitar design camouflage askar wataniah gunong soga ahaha. so aku ter~ inspirasi



river cuomo guitar design2 by ~digitalgenital on deviantART

river cuomo guitar design1 by ~digitalgenital on deviantART


ni pulak aku inspirasikan dari strawmat design collection atlanta canvas shoes aku design.so ni adalah ori idea aku. link disini (*) <---

so sebenarnya dibenarkan hanya satu design sahaja yang diterima untuk setiap peserta.
bagi komen sikit yang mana aku nak hantar ni.

tenkiu likuanyu.
shalom!!

All American Rejects in Action .. (MTV Worldstage)








*Kindly click [Pic] for larger (yess, fucking LARGE one) view
At 10.15pm, here comes the most awaited act that nite..All American Rejects. Currently hot wit their single 'Gives You Hell', oh yeah an electrifying superperformance they were.
Opening set wit 2005's 'Dirty Little Secrets' (hey marsman, dont we supposed to play this song like bleeding 3 years back..oh God) before moving on to 'Swing Swing', 'It Ends Tonight', new song taken from Transformes' OST 'Real world' and superrowmantique 'The Wind Blows'!!
Tyson wear a surprisingly green singlet that was so cool. He was crazy, jumpin' a lot but it's his swayin' body movement that made em' sexy.Sometimes he danced like a jungle dayak-style and occasionally, just bein' plain munkey.I must say, the guitar sound (Tim Wheeler) was amazing..during 'Swing Swing' it sounds exactly what u hear on the stereo!
I guess, rockstars are born damn lucky..pretty girls hustle your name, and big pussies chasin' u after the show!!
End their show with what else 'Gives You Hell', it's a perfect night i cant imagine
With AAR on stagelist, i must say this (MTV Worldstage) is the MOST HAPPENING and explosive event/party ever held in Malaysiau, far more explosive than sunburst, or any concert u name it-Incubus, MCR,Jason Mraz etc. million way happening than night's out in zouk,loft,all wrapped-in-one. For music snobs, the whole experia is like pinky tits rubbed by the crouch.
The surprising part - no beer..just plain wanky musics.and my balls.

The Coolest Bassist-cum-Vox in the Planet!!





Taken from MTV Worldstage, Sunway - Tyson Ritter, All American Rejects
Never thought he's such a passionate (and glamorous) bassist....ouch.
He maybe most famous bassist-cum-vox rite after, who else..Paul McCartney (Beatles)..or Slayer's Tom Araya? hahaa

Isnin, 17 Ogos 2009

Hoosbatank ..Whose Butt Stinks??! (MTV World Stage)

Click [Pic] for larger (Yes, LARGE one) view







At 9pm, Hoobastank entered the stage.
The most glorious moment when they cover 'Ghostbuster' complete wit guitar riffin' & lick! Fuck, these rock stars really knuw how to do funny stuff onstage. Everybody go nuts!
One particular song they played probably a new single it sounded just so good, kinda like lost stuff penned by Chris Cornell.should diggit.sad, mellow, a mesmerizing point of da show.
Songs list including The Reason (one of the biggest song ever in the planet!), Crawling In The Dark & ol'/new songs.
Great stuff, nuw sure everybody's butt ticked very hard wit their Nu-style rock edge..

iklan selingan

Malaysia Web Hosting

nombor ramalan