Selasa, 31 Mac 2009

Berdansa 'Gig-Surfing' di pantai Pekak2!

Tragis Luka di Minyak Beku, Mendung Sober di Bibir Sarang... Ghairah Menusuk di Persada Maya!!

Ahak! Fret not.. OK di sini saya ingin membawakan satu laporan tentang gig 'free show' kat pantai Minyak Beku, Tabu Hapat pada 28 mac 09.. sila rujuk post terdahulu 'Jom Pekik di Pantai Pekak!' Penganjur terhormat Sandman & Rekod Lusoh (hail!) manakala penaja undangan bdak2 kuala rempit.

Berkasidah dengan Irama Kepala Ting-Tong
Mesra-mesra alam gitu crowd yang hadir. Sempoi jek, takla ramai cam kambeng tapi cukup hangat untuk menghangatkan panorama pantai minyak beku untuk 5 jam pada petang itu. Gig mula jam 3 pm.

First band Heck For Letheo, dibintangi mamat punk yang selalu diundang untuk majlis keramaian. Simple, energetic tapi lil' kiddy for ma taste.. Second band, band men lagu cover... ni mane punye kaum ko bawak ni agak-agakla main gig pun main cover takde lagu sendiri nak balun ker eh korang ni tak in lagi la ala sedihla aku tengok korang.

Kelihatan kaum pekak bercanda dan medamaikan suasana. Ini memang chaoz cooker terhormat cos' table diowang jek yg bersepah ngan araqz! uhhuk.. Meriah gaban. Siap de cocktel lagik.Sopan sungguh mereka ini semua...

Third band, Sound Suffly.. main grunge, cool tapi vokal die kental sangat kuwt. Band ke-4, Sykart main screamo ehekk mamat gitaris die ensem la plak hakahaka... ade care gak. Aku harap band ni blh pg jauh cos' aku nampak line-up die dah tight.. U guys go for a recording release k? A proper one. Lg satu, agak susah nak dapat band screamo kat malaysia nie yg aku pasti diorang kental kat area johor jek so tu coool psl attitude cam amerikan skit.. aku membebel siut. Jagn jadi cam abg2 edonis, dah berkecimpung 7.5 taun tapi satu lagu ori pun takde! Abis, asik men laguw owang jerr!

Band ke-5, Sally Faerie band ni pop-dreamy-punk ala-ala suam kuku jek.. lagu sedap tapi sound cam haram.. Yg menyelamatkan mereka ialah drummer yang perangai cam babun, tapi still cool... diowang dah perform kat NU Party 2009 kat Soho kl (best woo.. pas ktorang men jek ade trance/house party kat the same venue..haha!) ngan Youth '09 PWTC. Watch out for their new release, a cover version of Ogy's 'Rahsia Wajah Hati' soon to be released under Nervhouse compilation. Kudos to sweety vox, miss Sue and bassist hotty Rolle.guitaris Fuzza kelihatan agak bengang ngan sound engineer ukk 'Aku nak Wes Borland dibaginya aku sound Rohma Irama.. omg!'
Pastu, band Priceless Stupid Box all the way from JB.. OK great, band ni main ade saksofon so gempak ngan ska-pop adunan diorang. Semua orang enjoy. Kat set diorang baru la nampak dance move..joget-joget lompat-lompat mata bersaga... amacam?!

Then, Arcylic Ayla masuk dengan sentuhan pop tersendiri, juga from JB. Banyak capitalize on effect which is cool cos' gajet diorang pun pakai banyak... Sound ade cam Laila's Lounge sesikit so sebenarnye aku da nampak JB scene ada sentuhan & sound tersendiri tapi takleh nak pergi jauh untuk menandingi scene KL. Aku tak tau mane silapnye cos' sekarang ni scene JB dah boleh berdiri sendiri untuk menyaingi indie muzik KL...Korang boleh bersaing dengan megahnya (ingat ye, zaman rock kapak dulu band2 baik dtg dr johor) so one day, the mecca of independent music beralih dari KL ke JB... tapi, emmm entahla.. dulu aku pecaya yang ko tak semestinya duk kl untuk go further tp skang maybe aku terpaksa question balik dogma tu..

Chairil Bergema Sekali Lagi

Selepas Arcyllic Ayla, berkumandang pula sajak dari si abu dengan deklamasi bacaan solo puisi 1000 tahun. Abu merupakan salah seorang geng pekik dengan kepala yang berliku... Crowd enjoy & terpegun jap ngan bacaan puisi ni cos' diorang pun tak budget tapi korang pun kena keluar skit dari kepompong seni.. asik layan jerit je leceh ah..
Maybe, some of the guys can start considering seriously about an event (like poem recital) that dig more on literature stuff rather mosh crack party! We can have a trainspotting of our own.. dude, gimme ma ride....

Next Crestfallen main. Pastu, aku dah tak ingat pape psl aku da lost! So sorry, takleh nak review pe gik. Tapi, dari kebingaran memang meriah set diorang. Abis, star enol ade ko blh cakap pe?

Digamit Kemeriahan Sober
Habis je gig sekitar 7pm, kami melepak dengan di gerai chaos kelvin (ck) bersama budak2 priceless stupid box dan yg sewaktu dengannye.. U guys r coool. Start 9pm, diorang beransur gerak cos' ade yg nak kena blk jb.. So, anyway budak2 sarang akan menerima dengan hati terbuka kalau anda tersesat di sini lagi.. Kita adalah komrad seni yang tak akan berhenti selagi....

Malam Digamit Keriangan sober. Kami menghimpun denai-denai khayal sesekali disampuk dengan alunan jari-jemari Ad memikuk keyboard.. Sejenak suasana nyaman malam mencamarkan halusinasi dan embun pagi...
It's always great puffin' in ya' own hood...where friends is not judged by their words but simply how he can choke the dumm for u, and huw nice he made or cookin' up the cocktail for u.. even if we have to share the same straw, the same dapuw or simply the same glass... mesmerize your soul like a hymn lullaby of any richard marx songs...

Another 'complete set' record is made! Sume orang ade - alung, fuzza, ukk, boboy, abu, yuda, ad, awe 'boombox', AJ, ahyul..cukup korum including one of our long blood brother, rizman!
Apakah yang berlaku bila tirai rembulan melabuhkan sinarnya di kaki sarang...
Save the best for last.. We should believe in moments.. U cant buy any moments.. It ain't commodity..So priceless that sumtimes ia mungkin terngiang-ngiang di mimpi walau sejenak kita cuba melupakan.

Anuther project proposal:
1. Compilation (band sykart, SF, psb & mcm2 gietc.)
Tindakan: Abg Ginji + Rekod Lusoh
2. Button + Clothing
Tindakan: ukk
3. Dumm + Apparatus, JD, coke, Party Stuff
Tindakan: ukk (lagi..)

4. Marsman complete songs
Sebelum mengakhiri ucapan, saya ingin merakamkan serangkap pantun untuk tatapan.. ermm ni pantun 6 kerat nie, boleh handle taks?!

Memadu asmara di wain merah,
Menyusur alun ke 'pulau panjang'
Meraut hati mekarnya di jambangan,
Memori digamit kemeriahan diiftitah
Andai kita tahu ini kali terakhir kita pulang dan terbang,
Masa dan kenangan, dilupa jangan

Oh, maybe kita memang harus idup serib000 tahun lagi! oYeah..!

footloose:
pulau panjang - translate jadi 'long island'
wain merah - saat kita menyulam rasa happy dengan alunan irasaniqa gundah

Pusara di Pururaya

Lembayung sepi itu adalah aku
Yang kini meniti di balik purgamma
Aku tak akan dapat menyusup ke perasaanmu lagi
Dan memintal benih-benih sayang
Tiada sisa-sisa yang ditinggalkan
Hanya elegi & mimpi bayangan

Maka,
Pelangi pun pudar warna
Di antara jalur-jalur ada cebis memori yang berselerakan
Aku cuma mengutip, namun yang pasti...
Tiada apa yang dapat kutitip
Inilah saja harapan yang tetap kusisip
Sampai akhir waktu

Dapatkah kau merasakan
Pabila hanya lambaian terakhir yang
menjadi pengabadian untuk
saat-saat hujung pertemuan
Dari satu hati yang suci kepada
satu hati yang sudah membenci

Biarkan aku pergi membawa kesedihan tersendiri
Dan jangan pekikkan namaku di pusara nanti

Freudian's Way: Weed for Thought

"Commiting a Life-Long Relationship is A Prequisite to Get OLD"

'Girls are like commodities... u can sell them first (shot the market) and buy later for profit. It's combination between speculation & emotional hedging'

Marsman = Trance + Rock Kapak
Act II, Shot 1, maya doctrine

Sabtu, 28 Mac 2009

Tak (Jadi) Renaisans


Tak malu kau keluar dari kemutan lobang merah kecoklatan
lalu percaya mandatnyanya dari syorga
memekik kebejatan segala macam pernah terjadi
menyirna sinar sirah pembetulan
dengan siul jeritan mereng hanuman terkembiri

wawamamamiamamakurapundekaumemekikamibenaranakausalahabutoh
kumat-kamit butir-butir pra-cuneiform pencerahan
jerangkap mati pemahaman ABC sejagat

Nur itu terjepit di celah panau siplis laki-laki
bertanggungan liabiliti/dosa sama dengan lain manusia
langsung tak berpeduli cerah pelangi sesama sendiri

Lolongan tautologi api neraka akan memamah anarkis muda mudi kiri kanan pelajar/demonstrator doktor dan profesor kaki ganja kain rentang pekikisme, keselesaan pilihan ketakpercayaan gaya hidup faham autonomi, hatta apa pun duniawi sifatnya dimakbulkan Tuhan

Magis sapere aude terbatal
selubung cernaan fikiran
Maka akhirnya antara
puritan dan akal
Mana satu di depan?

Nota: Seni Digital di bawah hakmilik budibicara Delusiana

Jumaat, 27 Mac 2009

button design


Kpd En.Ginji,
ini sebagai satu cadangan
untuk projek menghasilkan button.
sekian terima kasut!
salam pekik dr saya.

muat turun disitu--->>
Disini ke?



bukan!,



bawah sikit.





















opps...ok.
>>disini<<

Rabu, 25 Mac 2009

Khairy VS Mukhriz: More Cocaine for Youth Pleazee..!

Today could be the bad day. or worst day. in wee minutes to go.generation screwed. Or to hell we piss.

Two fuckers r vying for top spot of umno youth wings but if we have a choice, lets pint for the better. It's so crucial that it shapes the future of booze.

Khairy & Mukhris r juz 2 oppozite & different icons. One is a swagger, catalyst of Change while the other fucker is an elitist scumbag, prefering to stay under shadow of his dad!

U c, pitting against each other for UMNO Youth chief, it's like having Bad Religion vs Deep Purple onstage to drive the moshpit. BR-wise, being sophisticated, intellectual and humane, Khiry's just too good to be accepted by normal society. Instead of being a savior, propelling the bombshells of wordz & issues, they were downgraded as villain. U know, it's like that. Nuthin new, how many generation does it take to build a new world? Even the malay stories proved how a young boy named Hang Nadim was executed for his wise intelligence for the Sultan were afraid that the boy can make lose his power (status quo) sumday. Still, as u knuw it, it's Deep Purple who stamp its mark as rock god while the post-intellectual BR will be set aside as mere political munkees & misunderstood figure.

Top reason why mukhriz need to be abolished & go:
- He may think skateboarding as another recreational means to smash things up, broke windows and terrify the children.
- Remember, it's his father who labelled 'Punk (rock) bodoh'. Remember punk makan sampah episode?
- He is as Sham 69 succintly pit it, an 'Old Fart'.
- He is simply, NOT COOL. 'Your macho shit won't phase me now!'

Why KJ must prop up for leadership:
- He represents the rebellion of the Youth & have insight into the vision of broken generation.
- He had certain leftist leaning ve. radical roots.
- His liberal virtue is at perfect correlation wit freedom of expression & youthful hedonism!
- OK, this guy is cewl. Whut else

U knuw whut, we may need a Ludacris of reform, P.Diddy of edification or all those type of rebels / political 'playa' to drive society out of manhole and liberalise the nation. Someone who have style, the fathom to make it real. Someone who can make the 'killing of old tradition value' a business. A fuckin' business, mate.

The last time i heard najib's speech, he insists umno to change vision n be kinda like "mesra-orang muda" or "menawan aspirasi generasi baru".. Excuze Me, where y'all been all these years?!! Bz shoving people ass & muney?

The Danger of Nahydin

The resurrection of Nahydin (Najib + Muhydin) signals the rise of Malay Rednecks. These r one who will shoot u down if u listen to Earth Crisis 'Destroy The Machine' or Black Flag. (cos' power of soul, music & words is mightier than sword) They're the one who will keep u down if u hold tha beer & swinging ya' hands to the air! And they're one who put u under MIA list if ur caught smoking pot. Too dangerouzz! Cant imagine a sleazy world u gonna live in! Cos some of us has taken thing for granted. Remember, it's under Pak Lah's regime that we enjoy the best ever space of freedom. It's only during his time that openness prevails and entertainment (as the highest cornerstone of human civilization) flourishes....

Salam 'Setiakawan' (Walau harapan jatuh di pinggir awan)

It's clueless fate for Khairy & his gang of NU Young Turks. Like jesus and any other propagator of CHANGE, they'll be the one to be crucified. All at the expense of society. As generation doomed and trapped between prevailing conservative dogma and the new aspiration of 'Liberal / Civilised Men', we will always be scapegoated, misinterpreted, used, condomised, scorned, labelled; petrified.

All hope is gone. But with 'setiakawan', we all here to stay.
As one
unit of Love.
face down.
slime
but Arm to arm.

P/s: The opinion aired does not collectively represents SSP. This is simply generational view. A token of appreciation for the Hang Nadym figure of pop culture. Cos' who really cares as long as the beer keeps flowin' and the drugz keep burning.. Just Leave us FUCKING Alone!!












Hati kosong... Otak berisi.....

Kami gigi besi,
Kami tak makan subsidi.

Kami lidah keras,
Kami tak makan subsidi.

Kami lelangit kebas,
Kami tak makan subsidi.

Kami tekak api,
Kami tak makan subsidi.

Pemakan subsidi Si peludah kahak hanyir!



Isnin, 23 Mac 2009

hati panas




lagi seni digital. saya bosan.

dan hati saya panas.



stubborn-idiots-and-whatsnot!

Do I have ever beg for your money?No.So then, back off. You fools have no rights to discuss/talk about how am I gonna live my life. Have I ever did it to yours?No. So then again, back off.



the 'i speak your language' anthem.



kelakar bila seseorang menepuk bahu kamu dan berkata 'kau tak boleh berfikiran begitu'. Who in there?Abang?adik?kakak?kekasih?makbapak?For the past 27 years in my life i live it by myself.my goddamn self. Nak jadi bohsia/bohjan/penagih tegar/gay/peminum tuak aku punya suka. Aku tak mengharap simpati orang, aku cuma mahu kau semua faham jalan hidup aku jangan kau masuk campur. Pandangan, pendapat, itu semua dari pemikiran kotak realis kau yang kau rasa berkesan ke atas diri kau sendiri tetapi bukan aku.

Mungkin kau patut cuba cara lain/pendekatan yang berbeza bila deal dengan aku.I'm fcukin jobless and does that affects you?or maybe does affect to the society think dan risau kerana aku ini kawan kau-kau?what a blast. Don't make me beg for your pennies. Pernahkah aku ini menyusahkan hidup kau? Ya,mungkin dengan texts ku yang agak berjela tetapi tak jelas mengadu nasib barangkali mengganggu emosi kau. Dengar ya, aku amat picky dan berhati-hati dengan siapa aku berbicara. Tidak mungkin aku menghambur semuanya kepada orang yang aku rasa tidak sesuai. Mungkin kau rasa kau kenal sangat dengan aku sehingga kau boleh memberi pandangan kepada 'Bagaimana untuk hidup bahagia/diterima/sempurna'. Drama-queen yang kau tak kenal-itu sebenarnya aku. Tujuan aku - buat yang aku rasa nak/suka and to hell with your ideas for making me a better person(in your perspective view). I'm happy being me/minority/loser well somehow i'm proud of it.

Hidup ini simple je bagi aku. I live for today. And to the fullest. Dont waste my/your time untuk bercerita/memberi pandangan tentang hidup aku/cara aku berfikir. Aku bukan cari duit untuk kaya/hidup mewah/berbangga dengan apa yang aku ada. Makbapak aku tak simpan harta untuk aku pun, aku independent dari dulu so why the hell i wanna do that?Anak-anak sekarang terlalu manja..heh. Harta itu adalah 'ilmu' bagi aku. Harta benda hanya untuk waris. Pandai-pandaila nak hidup ye. Aku mean no harm and tak against siapa-siapa dalam hal ini. Bijaklah berfikir dan jangan sentuh peribadi/keperibadian aku. I get along with everyone,no?



aku perlu duit = untuk survive



Do your thing, I do mine. Masa yang sesuai dengan idea yang cocok kita collaborate. Paksa aku untuk do your thing, buang masa. That's it lah. Idea lapok dan tak boleh digunapakai untuk zaman sekarang ni kau boleh simpan untuk diri sendiri sahaja. Beretika atau tidak aku ini, yang aku pegang, aku sahaja yang tahu ok?peace out.



-for the sake of friendship:take my ideas but leave me alone.
>>pautan
60 minit bergelap untuk bumi...
sabtu ni kita dimana yah?

oh minyak beku..
disana mungkin kita bergelap...
dan tetiba je aku teringat ajip dan ifne-yo...
huhuhu..

pakai bedak tebal sikit ye...
bukan ape...
takut dikhuatiri nanti dituduh pulak orang minyak...
kuikuikui...
p/s: jangan jadi orang minyak....jadilah orang minyak beku.




Ahad, 22 Mac 2009

Okaeri Nasai

Sini letaknya Jalan Jenang. Riuh kalut majmuk dalam sunyi. Seliratan wayar-wayar yang menghembuskan letrik kepada setiap tumpangan dan kedai di sekitar Jalan Jenang mirip macam lukisan manga Pekan Hartakarun dalam cereka Jepun Tekkonkinkreet. Keladak dan longgokan sampah dalam longkang-longkangnya selalu dikaitkan dengan sikap Tombot. Setiap masa ada budak-budak nakal baru nak naik cuba nak jadi samseng ciplak tiru pemandangan ghetto dengan baling kasut (kasut Bata bukan Adidas) jadikan wayar-wayar sebagai ampaian tapi Tombot cepat-cepat jolok bersihkan. “Hidup Bersih Amalan Kita”, kata geng Tombot ikut skrip. Budak-budak tu tetap tak peduli. Darah muda tengah gelora.

Budak-budak kat sini suka dengar musik, semua genre musik tak kira sedap ke tak sedap halwa telinga mendengar – dari main kugiran, bicara warong kopi hal ehwal terkini dunia musik, tonton Muzik TV, cuba tiru fesyen happening idola musik – sampaikan setiap momen penting dalam hidup warga Jenang ada soundtracknya sendiri. Macam irama dan lagu, segenap kehidupan mereka dilagui. Seperti ada gerombolan pancaragam hantu mengiringi hidup setiap detik masa. Musik menyatukan mereka. Dengan syarat: cuma musik, tak kurang tak lebih.

Pernah ada orang cakap musik membuatkan hidup kekal muda.

Dari dulu sampai sekarang Jalan Jenang tetap sama. Semacam disumpah takkan berganjak dari kedudukannya – seperti dalam kubik lompang, tak tercela dengan masa yang terus berdetik ke depan – Atlantis tidak akan dijumpai selamanya, namun sini asalnya Neverland. Ruang continuum masa terhenti. Yang tinggal muda lawan tua, baik versus jahat. Macam selalu dalam cerita dongeng.

Dan di sinilah segala cerita bermula…

***


I. Virtu


“What’s the point?!! What’s the reason?!!,” terdengar pekik halus decibel dari earphone Sop.
Muka Sop nampak betul marah – mulutnya kumat kamit semacam menyeranah, matanya pejam celik, badannya bergetar-getar menggigil. Dalam kepalanya dah dia bayangkan diri tengah slam tengah kerumunan khalayak. Hardcore 90an, biasalah. Seluar pendek 3-quarter, singlet basketball, cap baseball, sepasang sneakers shoeglued Vans dan beg sekolah converse diconteng-conteng. Amerikan. Tak lupa sehelai tuala peluh. Dia meluncur dengan skateboard nak ke port biasa setiap petang, berhadapan ibupejabat Syarikat Bas Lien Hoe. Sinar matahari petang redup situ.

Cuma seorang dah mula bermain, dari jauh Sop dah nampak. Pria gelap, agak kerdil, pakaian warna terang, rambut pintal-pintal muka serabut. Tergaru-garu bontot. Siapa lagi kalau bukan Che. Nampak dia sungguh-sungguh berlatih pop shuvit, mentang-mentang la ada orang puji popnya tinggi hari lepas. Umurnya dah 28, peringkat umur jantan hebat kerana katanya dah melepasi cabaran sumpahan idola-idola rocknya.

“Aku memang tak puas hati!” sampai-sampai je terus Sop membebel.

Masih mendengus kepenatan, sambil betulkan jeans baggy yang dah hampir londeh, Che tanya, “Pesal lak ko? Cindy buat hal lagi? Geng Tombot kejar ko keliling town lagi? Kucing ko beranak? Kasi je la. Ke, pasal anu lu tak naik?” berderai Che ketawa teringatkan kisah ranjang Sop. Sop sendiri tatau kenapa ada masa anunya ingkar untuk berfungsi. Lebih-lebih lagi bila masa permainan nak mula. Selalu dia mundar mandir depan orang jual obat lelaki kuat kat pasar malam, tapi selalunya dia tak tanya sebab malu. Fikirnya dia boleh hidup tanpa seks sekalipun.

“Bukanlah dol!” bingkas dia menolak asumsi bertret-tret-tret-tet macam AK-47 Che, “Ni pasal Ordinan Virtu yang Tokonsol nak pass tu lah! Apa lagi?!! Semua orang dah tau. Kau tatau?”

Che menggeleng. Dia tau skate and destroy je.

Tokonsol adalah badan penguasa yang mengawal kebingaran kat wilayah Jenang. Tombot pula ahli-ahli penguatkuasa Tokonsol. Mereka lah biasanya yang suka saman-menyaman, tangkap-menangkap, buli-membuli, ketawa-mengetawakan orang lain. Orang-orang lama cakap diorang ni utusan langit. Kebanyakan orang lama endorse kuasa diorang ni tanpa banyak soal; kenapa nak tanya lagi bila kuasanya datang dari langit? Nanti kena panah petir kata mereka, walaupun tak pernah lagi ada orang kena panah petir selama ni. Kecuali layang-layang Tuan Ben F. lama dulu.

Ordinan Virtu ni baru je diorang nak pass sebagai by-laws. Baru bacaan pertama. Alasannya antara lain sebab ramai sangat budak-budak Jalan Jenang berpakaian terang-terang, londeh-londeh, lelaki pegang tangan lelaki / perempuan pegang tangan perempuan, hisap rokok tempat awam dan berpeleseran meluncur tunjuk middle finger pada umum. Wtf?

Banyak geng Tombot pun hisap rokok juga, tapi senyap-senyap, sembunyi-sembunyi. Kadang-kadang bila KayKay ke, Pot ke buat trick menjadi mereka jerit “Yeah!” sambil tepuk tangan. Lepas tu diorang tetap kena kejar juga keliling town. Kesian.

Ada juga geng Tombot tanpa segan silu tanya “Da’er kubak?”

Sop kali ni memang betul-betul tak puas hati. Semua rancangan dah jelas dalam kepalanya. Semua ni mesti ditentang. Sop tanak Jalan Jenang gelap dengan pakaian lusuh, berdekah dengan gaya seluar pakai tarik atas pusat, lelaki menghindari lelaki / perempuan duduk jauh dari perempuan, kena hisap rokok dengan budak-budak Tombot atau dapat main skate dekat skatepark je (kena daftar nama pula tu, nama dikecilkan menjadi nombor).

Mampos lah Jalan Jenang kalau Ordinan tu lepas!

Sabtu, 21 Mac 2009

Air dicincang tak akan putus(putus ke?)

sumber hidup lalala
Aku ini umpama cubit peha kiri,peha kanan terasa sakitnya juga. Kalau dah terlajak perahu boleh diundur,terlajak kata memanglah buruk padahnya. Lain kali kalau kail panjang sejengkal,lautan dalam usah diduga. Bak kata orang siapa makan cili terasalah pedasnya. Diluah mati emah,ditelan mati bapak,hmm..menang jadi arang,kalah jadi abu,kalau dah masuk kandang kambing mengembek masuk kandang singa mengaumlah. Barang yang lepas jangan dikenang,jalan yang lepas jangan dijenang mahupun luka itu terhenti darahnya,parutnya tetap sampai bila-bila.
maksudnya - aku menceceh...part I
Kewujudan SSP mendekatkan lagi jurang diantara kami semua.Ya,kau,aku,dia atas dasar persahabatan.Semua berhak menjadi sebahagian daripada SSP asalkan kau faham maksud 'setiakawan'.Apabila kau faham maksud setiakawan tu secara automatiknya kau akan memahami perasaan individu itu.Tercalar rasa hatinya maka tercalarlah rasa hati aku.Tu yang datangnya 'cubit peha kiri,peha kanan terasa sakit'.Kalau manusia itu amat ajaib kejadiannya, dikurniakan akal sehabis hebat daripada komputer kenapa tak digunakan sebelum berkata-kata?Kesan daripada setiap bait perkataan menusuk jiwa,'terlajak perahu boleh diundur,terlajak kata buruk padahnya'. Dosa dengan Tuhan boleh memohon ampun(Allah maha pengampun),dosa dengan manusia kita dapat baca hatinya?Alang-alang terlajak perahu pergi pulak ke tengah laut (naiklah tongkang weh!) beradu pula berangan nak dapat ikan senohong.'Kalau kail panjang sejengkal,lautan dalam jangan diduga'. Main terjah je. kot-kot yang makan umpan tu ikan paus,fikir dia nak naik sampan kau?silap-silap kau yang masuk dalam perut dia. Janganlah terasa atau marah ye anon-anon sekalian (err..maksud aku mr.anonymous).'Siapa makan cili,dialah terasa pedas'. Aku ke kanan kawan, ke kiri kawan, nak cakap lebih susah, tak cakap pun susah juga kira 'ditelan mati emak,diluah mati bapak' la...SSP takde pulak bagi pingat ke mahupun sijil penghargaan buat pemenang-pemenang yang terel berhujah kiranya kalau 'memang jadi arang,kalah jadi abu' la. Kalau Abu yang kat Bukit Pasir tu takpela, jadi juga manusia. Tapi kalau jadi Abu Jahal ke abooo-git! ke err..susah arr nak cakap. Nak hidup ni pandai-pandaila, time skolah-skolah dulu bolela aci redah je..orang pun faham awak tu belum baligh lagi. Ni dah besar(besar ke?) panjang pun tak reti-reti nak sesuaikan diri masuk tempat orang. Bukanla maksudnya hipokrit tapi...jap eh. "Ramuan yang paling penting dalam formula kejayaan ialah mengetahui cara untuk menyesuaikan diri dengan orang"-Theodore Roosevelt. Kalau rasa dah tak bole bla sangat, blah je agar tak timbulkan persengketaan umpama 'masuk kandang kambing mengembek,masuk kandang singa mengaum'. Kalau taknak masuk kandang pegila skuba-diving ke, buat buku siri bercakap dengan ikan. Tapi memanglah sebagai manusia ni kita maaf-memaafilah, 'barang yang lepas jangan dikenang,jalan yang lepas jangan dijenang'. Err...aku tak berapa pasti ayat ni ada dalam buku perumpamaan tapi kat SSP punya perumpamaan adalah rasanya. Kira takyah cite yang lepas, pandang ke depanla tapi in the next time janganlah lagi lewati benda-benda seumpama ini yang boleh membawa mudarat kepada semua/diri sendiri. Apa yang pasti luka yang berdarah akan terhenti tetapi parut/bekasnya tetap ada walaupun parut itu berbentuk 'hati/love' di muka (oh,ini hanya Ainz yang faham kot). Kalau tak percaya, asahlah kerambit kemudian toreh kat tangan dengan tekanan yang sederhanalah jangan kuat-kuat nanti mati pulak. Tunggu dalam 7 hari tengok mesti ada parut. Ha.......kan dah cacat !!

Pekik!


Pekik kegonjolan
Lolong kebebasan
Jerit kebebalan
orang itu
berkekek-kekek
bicara
mengilai-ngilai
suara
mengejek-ejek
domba
kebebasan kebozoan
jadi tiket ke syorga
Kau Hantu!
Kau Jembalang!
Kau Polong!
(tapi)
Kami penderhaka!
(dan)
Kita/pari-pari mortal dari neraka!

p/s: seni digital yang terpampang di atas adalah sumbangan dan hakmilik Melissa.

Best Funky Forever (BFF)

'Ketuanan Rakyat Lawan Ketuanan Melayu'
'jangan melebong jangan bodohkan melayu'
Check this out.. Cool piece o' stuff

http://tukartiub.blogspot.com/2009/03/tiket-konsert-rock-pekembar-tak-laku.html

Buku slbh lak boleh find kat borders, kiyokunika (haram jdah,susa nak sebot), rice cooker (sarang anarkis kl)
Hah, sape kate idea revolusioner untuk orang2 jahanam cam mamat-mamat ensem ahili musik mtvpekuk kat sarang jer!

Pphal dig jela... faham tak faham blakang kira.. Layan cam fiksyen berahi, lebih besh dari rasukan ablusa taw..ermmm

March - Bad Time for Love Making

It's that time of the year. again.. motherpuckers.. No valentine.Love making is bad, produce less superior infant and the sperm cant generate enugh to bring down the bed. What we've got here is failure to comunicate and reaffirm eros. as long as u love me.. i dont care

It speculates whats going to happen tomorrow at Sunburst, the mega concert brought by celcom.. Heck, is Pharrel William really cuming to town? And Korn? R u sure.. As pessimistic as always be, malaysia could be the last resort for them to check their sweat out.. during this bad time of the year, of course...

To compare wit, we're lagging behind our counterpart in singapore.. i mean Red Jumpsuit just played fort canning last week while Kaiser Chief will follow suit..Im sure the malaysian kids are not ready yet for RJA to rock the stage! And not tomention A7X who played there about last 2 month!! Better bands & musical acts are preceeding there rather than kl, still the stigma of conservative country ..
Huwever, i have big respect for current government for allowing kids to have such space & mega-tour concert experience. But, u might need to be ready for mongolian rock right after pak lah steps down, ahaks!
The last time i checked my msg, celcom posthomously offer 2 tickets for 1 shot price of RM200. Desperate for turnover eh? Lets buy more beer for that chunk 0.2gram..huhu

And the the venue.. i always have problem wit that equestrian club. Next to Securities Commision? National Science Center? That place is damn boring...Hellooo, could u find better place next time?

No holiday. Lets see more pimpin' of much appreciative acts and stars like weezy (lil wayne), TI, young jeezy, cradle of filth or who knows, A7X? Anyway, gud luck bursters. Dun complain too much. It's what u got..

Rabu, 18 Mac 2009

JOM PEKIK DI PANTAI PEKAK

Ok, rileks...kool.....
aku tau korang macam tak percaya je venue Gig ni kan?
atau korang terperanjat dengan kesan Globalisasi terhadap pantai minyak beku ni?
ahaha tu la apa yang ko tau minyak beku tu port romen jek.
ok...

yang bestnye rekod lusuh adalah diberi kepercayaan untuk turut menjayakan event ni.
congratulation!!
selamat "memekik" dan mencairkan minyak yang dah beku sekian lamanya!

sori la design flyers pun kelam kabut sikit..
ada band yang tak dapat main ni..tapi nak wat camne..dah print out

k la cerita banyak tak guna..tembak pun tak kena...
lu standbykan joran korang,
layan rokok suria,...
sambil dengar lagu "bukan maksudku" dari SF
ahaha
okla..
aku nak menjala crowd yang buat "stage diving"nanti
ahahah
adioz,..berambuzz

si lolong gemarkan jeritan si pekik!

usah gundah gulana taulan pekik..
hand break la kejap.. kita baca kisah ini...


Pada satu hari, Pak Lolong pergi ke hutan untuk mencari kayu api. Pabila
lalu kat kawasan tasik, Pak Lolong tergelincir dan kapak buruknye terjatuh dalam tasik tu. Maka datanglah Pari Pari Pekik Tasik kepada Pak Lolong.


Pari Pari Pekik: Kenapa dengan kau?


Pak Lolong: Kapak aku terjatuh ke dalam tasik..

Pari Pari Pekik pun menyelam dan kembali bersama kapak perak.


Pari Pari Pekik: Inikah kapak kamu?


Pak Lolong: Tidak.

Pari Pari Pekik pun menyelam dan kembali bersama kapak emas.


Pari Pari Pekik: Inikah kapak kamu?


Pak Lolong: Tidak, kapak aku buruk sahaja.

Pari pari Pekik pun menyelam dan kembali bersama kapak buruk.


Pari Pari Pekik: Inikah kapak kamu?


Pak Lolong: Ya, itulah kapak buruk aku.

Pari Pari Pekik Tasik suka sikap Pak Lolong yang jujur itu lalu memberikan
ketiga-tiga kapak itu kepadanya.

Pada hari lain pulak. Pak Lolong berjalan di sekitar tasik yang sama
bersama isterinya. Kali ni isterinye plak yang jatuh ke dalam tasik. Pak Lolong
susah hati. Maka datanglah Pari Pari Pekik Tasik kepada Pak Lolong..


Pari Pari Pekik: Kenapa kau bersedih?


Pak Lolong: Isteriku jatuh ke dalam tasik.

Pari Pari Pekik pun menyelam dan kembali bersama Angelina Jolie(sng pki nama ni je, mls nk pikir panjang).


Pari Pari Pekik: Inikah isteri kau?


Sambil menangis Pak Lolong menjawab.... "ya, itulah isteriku..."

Pari Pari Pekik pun marah, "Sungguh ku tak sangka, kau yang jujur satu masa
dulu telah menjadi tamak".

Sambil menahan pilu Pak Lolong menjawab, "Aku bukan tamak, kalau aku kata
'tidak' pada Angelina Jolie... kau akan bawakan pula Pamela Lee...kalau
aku katakan 'tidak' juga, barulah kau bawakan isteriku...bila aku kata
'ya', kau akan berikan mereka bertiga padaku...". Aku yang miskin ni tak
mampu tanggung mereka semua"..


Selasa, 17 Mac 2009

cerita pineapple lagi...



layan citer ni.. ade sape² yang mempunyai movie ( Puff Puff Pass ) ini ? saya nk meng'copy'...

Sabtu, 14 Mac 2009

Tirai Sendu

Di atas mega sirna aku berdiri
Di lorong sepi aku menyendiri
Di terminal kasih pencarian terhenti
Di tabir kenangan resahku berpanjangan

Berlari-lari mengejar bayang
Tersungkur jatuh di dasar khayalan
Bawa aku terbang
Melayang....

Pintalkan namaku
Walau telah kaulestarikan kebencian pada diri ini
Sendu di kamar hati
Tak siapa sudi mengubati

Sudi - Minuman Sudirman masa zaman muda-mudi

Jumaat, 13 Mac 2009

Apabila Malam Aku Bermimpi..

tabik spring kat mamat ni...
Dia sorang je yang dapat pecah masuk dalam mimpi aku malam tadi & terus aku post kat blog ni.
sapa kata album Gun and Roses chinese democracy tak best?
ahaha whatever janji cuping telinga aku telah digesek2 oleh bunyi gitar mamat ni sampai eargasm!!ahhhhhh terpancut pulak taik telinga cair dari telinga aku...rupanya telinga aku dah torek...kuikui....



(bucket head)


kat dalam sarang pon ada macam mamat ni jugak.....
bukan "buckethead",..tapi "Baldi Head"..
ahaha bila kepala dah masuk dalam baldi berisi air...
menyelam...
hehehehe
ko dah jumpa dasar belum?
selam lagi
dan lagi...
huhuhu

Prologue Pinapple Express!!!

Halus...
Desakannya memujuk,
Memindah arus intosikasi kedalam tubuhku...

Kelat...
Pahitnya terlazat,
Memanipulasi deria-rasa diluar jangkauan normalku...

Hingar...
Hilang kesuyian tenang,
Di benak yang sedang berpincang pada medula oblongataku...

Riang...
Terukir senyuman paksa,
Tatkala tranformasi penyatuan menyentuh gempita kalbuku...

Perit...
Kumenahan kegembiraan,
Tatkala jiwaku meronta ingin terbang jauh dari graviti asal tubuhku...

Aku ingin sembuh,
Aku ingin sembuh segera,
Agar aku dapat berada pada kitaran abnormal ini sekali lagi..........


~wonder pet wonder pet.. chett cipet...

Khamis, 12 Mac 2009

Operasi Pemutihan - Sarang, 8-3-09, 830pm

Saya ingin membuat makluman tentang operasi pemutihan yang berlaku di sarang pada ahad malam isnin lepas.. 8hb, kul 9pm.
9pm Semua ternyata ada di sarang..Complete Set! Alung, Buy, Fuzza dan tak lupa penghuni tegar yang di sarang itu sendiri yang hanya akan bangun 5 jam selepas kokokan ayam berhenti.. Oh ya, teging dan our peacekeeper, Nan! juga terlentok di sarang....
Nah, dengan kudrat dikerah, awer 'boombox' & bowtuck menyumbangkan tenaga bakti mereka agar sarang bebas dari kuman atau bau-bauan yang emm..dari kaki siape yer?

Pungut puntung rokok yang bertebaran... Mop lantaian cuba jadikannya putih... Ahacks!
Itulah dia antara operasi pemutihan yang telah dijalankan. Nak ckp lebih2 bukan aku yang cuci lantai pun!

10pm fuzza ade dateline ngan sallyfaerie (masuk studio ke bang oii!) .
Masing-masing berarak pegi untuk seketika. Buy dipaksa terbang pulang pukul 11. Ah, kami rindukan u all lagi.. *swoooosh*
12pm kami berkumpul. Sallyfaeries, ukk dan beberapa menghadap piring untuk dialas perut masing-masing yang montel.
Mlm semua dibuai mimpi... Hanya alung dan fuzza tenggelam bersama special brew...'I'll be just fine'.

Dengan pemutihan sarang ini, diharap kiranya aktiviti-aktiviti (selain mengangkang & dikangkang) dapat dipertingkatkan untuk mencetuskan idea seni dan inovasi baharu.
Mari, kawan-kawan.. kita meriahkan!!

Cerita-Cerita Kecundang Dari Kamar Terbuka (Terluka)

Entah apa yang bisa merasuk perasaan apabila ia berubah, lalu membubarkan detik-detik keindahan yang pernah kecapi. Kita gila dibuai bayang.. Peluklah aku.. peluklah engkau..
Mungkin kita memang sentiasa kecundangan di tengah jalan.. mungkin juga tuhan ingin membutohkan engkau dan aku yang hidup bukan sekadar memeluk angin di pinggiran....

Kini, kita bagai sang pungguk rindukan bulan.. dan bulan pun kekadang agak jahanam dan menjalangkan kita dengan sinarannya...
Pernahkah ko dilayan seperti sampah..
Tatkala rindu meroyan menagih panggilan si kasih di talian.. tapi, yang berdering di telinga cumalah desir-desir angin menyeru namanya... sang kasih yang tak akan kunjung tiba lagi.. Aku memekok ridukan bulan... Begitu juga engkau.. dan lain-lain teman yang kini mungkin dibayangi kesepian.

Mungkin saudara-saudara sekalian cuma bertemankan laguan cintan rock kapak, atau dayuan sayu 'American Suiteheart' atau 'We Belong Together' (breakup opus-Mariah Carey) pada saat ini. Atau mungkin hanya 'Nyanyian Rindu Buat Kekasih' yang bisa mengubat hati untuk sementara.

Tolong jangan berhenti

Dan tolong jangan berhenti memekikkan kisah-kisah kecundang. Itu lagu, itu irama, hanya si pencerita dapat menikmati keindahannya.. Kita nyanyikannya biar seantero dunia mengerti, "apa harus perasaan disalahertikan? apa harus hanya kesedihan yang kita lagukan? dan apa harus hanya derita yang kita mimpikan?"

Jangan runsing.. Kita tercipta mungkin begini rupa. Entah bila akan berakhir. ...
"Dead And fucking Goneeeeee!!!"

(juga mungin terabadi sebagai Warkah Terbuka untuk Fleet!)


Selasa, 10 Mac 2009


aku kene kikis (imaginasi adalah dahan kepada ranting² seni... respect SSP!!)

isap.. isap.. jangan x isap…
darah pekat terpancut dari leher mangsa..
koyak, rabak, bonyok leher mangsa yang pada mulanya hanya ditusuk dua taring yang tajam, halus..
mangsa pada mulanya
dibelai.. x sakit.. sedap.. suka.. pengakhiran penghabisan darah direntap
dengan rakus! mangsa lemah.. pedih.. sedih.. parah.. di sentap dengan
rasa nyesal..
“kalaulah aku tau kau si penghisap darah..”
“menyesal aku dampingi engkau..”
~DAH TERKENA BARU NAK MENYESAL… JAGA2 LAH SI PENGHISAP DARAH…~

*bile kita betul².. dia pulak yg main².. itu la pompuan..

Isnin, 9 Mac 2009

Maya Kecundang

Detik-detik yang tercipta
Antara kita berdua
Menjadi lambang sejatiku

Perlukah aku bertanya
Pada sang khilaf permata
Ke mana arah yang dituju

Aku hanya penyair malang (rawan)
Tak bisa menghuraikan
Dan mencoretkan kata-kata

Bagaikan sang bulan
Meratap kesiangan
Menanti di Mahligai Impian
Maya Kecundang
Hanya kenangan yang bisa kusentuh..
Kusentuh
Ini nasib dan takdir kita

Aku hanyalah penyair
Aku hanyalah sang rawan
Aku hanyalah penyair
Aku hanyalah sang rawan

Hip Hop Vs Shufflers

What ever happened to Hip Hop these days?
There's growing trend that they're being overtaken by Shuffle in the clubs.... And some clubs are happily cater their pit to these shufflers community, who presumably less sophisticated and probably came from less urban area of metro jumpsuit. The problem is they only recycle the breakdance moves circa 80s and a fuckin mess in the dance pit... They should go to some other place where the club serves only light-drinking stuff and have a sign 'for kids who enter for mint experience and havent that much pennies...'

I still have faith to clubs who consistently putting out DMX even though i hardly heard Ms Officer in any of malaysiau's clubss
I remember R&B chics had to recover their position because the shufflers next table are such a fucking mess! Another big problem, they cant dance to the tunes of Akon or lets say G-Unit.
But i guess, its just a phase and Shuffle is not capable to override hip hop in long term process. They would die like kangarooos (Head up, Aussies!")

Soulja Boy Tell'Em dance move is much better than the shufflers.
I might fucking old to analyse the situation but does anybody mention that Shuffle only originate from Melbourne. What the fuck those aussies do in the first place? Some section of lesser urbanite kids are happily subscribe without even noticing the quality value of its origin. To compromise shuffle element into hip hop is another disastrous move (for producers, arrangers) Thats why they need to be eliminated from the royal kingdom of Hip Hop elites. Never in the world for Hard Trance to dominate the Billboards! (wit exception to House or Ambience)

Doesn't your daddy used to say, "American is Cool...."

Bersarang Sambil Berkarya

"You may not say anything, but you actually did explain something....."

iklan selingan

Malaysia Web Hosting

nombor ramalan